Asırlardır “Tanınmış Helvacı”

1875’den beri Eskişehir’de helvanın vazgeçilmez adresi

1875’te Sefilli Mehmet Efendinin başlattığı helvacılık mesleğinde bayrak şimdilerde 5. kuşakta. Tanınmış Helvacı dükkânının şu anki sahibi olan Özgür Canbulat ailecek asırlardır helvacılıkla uğraştıklarını belirtti. Ticari kazançtan ziyade amaçlarının halka hizmet olduğunu söyleyen Canbulat “Sırrımız doğruluk, dürüstlük ve kaliteden ödün vermememiz” dedi.

Üç çeşit helva

Tahin, yaz ve nuga olmak üzere üç çeşit helva ürettiklerini belirten Canbulat helvalarının günlük yapıldığını ve bir gün içinde tüketildiğini söyleyerek koruyucu katkı madde kullanmadıklarını vurguladı. Helvanın nasıl yapıldığı hakkında kısaca bilgi veren Canbulat şunları söyledi:

Helva toz şeker ve tahinin birleşiminden oluşur. Toz şeker pişirilerek ağda kıvamına getirilir. İçine çöğen suyu ilave edilir. Şeker ağartılır ve sonra tahin ile karıştırılarak helva elde edilir.

Eskişehir’e özgü helvalar

Met helvası ve Nuga helvasının Eskişehir’e özgü oluğunu söyleyen Özgür Canbulat “Met helvası pişmaniye türü bir helvadır. Nuga helvası ise özel bir şekerli karışıma ceviz ilave edilmesi ile yapılan bir helvadır” dedi.

Babadan oğla

1998’den beri Deliklitaş Caddesi Değirmen sokakta bulunan “Tanınmış Helvacı” o günden bu güne aynı yerde hizmet vermekte. Eskişehir’de kendilerini herkesin tanıdığını söyleyen Canbulat, gurbetçi müşterilerinin de olduğunun altını çizdi. Canbulat son olarak “Ben bu mesleği babamdan öğrendim ve yıllardır yapıyorum. Benden sonraki nesillerimizde bu mesleği sürdürecektirler” dedi. Aytaç ERSOY

This slideshow requires JavaScript.

 

About these ads

2 responses to “Asırlardır “Tanınmış Helvacı”

  1. Taninmis Helvacinin yaz helvasini Eskisehir’den New York’a yillarca (ve kilolarca) tasiyan birisi olarak NY’ta sube acmasini diledigim helvaci.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logo

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter picture

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook photo

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ photo

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s